DMG

DMG

Vedrovka, špricanje in vozli so besede, ki nas vse spomnijo na mlade dni, ki smo jih preživeli v pionirskih vrstah. Začetki segajo v leto 1982, ko je takratni poveljnik Marjan Ručigaj ustanovil Društvo mladi gasilec na takrat še osnovni šoli Josipa Broza Tita. V prvem letu se je vanj vključilo 92 učencev, naslednje leto pa se je število povečalo kar na 145. Njihove glavne aktivnosti so bile priprava gasilskega dne, razstava gasilnega in reševalnega orodja ter gasilska reševalna vaja. To je bil začetek dobrega osveščanja mladih o požarni preventivni in rodovitno seme za bodoče operativne gasilce.

Svoje bogate izkušnje je Marjan Ručigaj predal nam mladim, ki nadaljujemo tradicijo Društva mladi gasilec na osnovni šoli Rodica. Vsak petek štirje člani našega društva pripravljamo krožek Mladi gasilec. Učimo jih vezanja vozlov, predajamo jim teoretično znanje za bronasto, srebrno in zlato značko ter prvo pomoč, predavamo jim o požarni preventivi in prvih ukrepih v primeru požara. Svoja znanja in veščine mladi pokažejo tudi na tekmovanjih.

Društvo mladi gasilec - DMG

Društvo mladi gasilec – DMG

Priznam, da je od časa do časa delo z mladino naporno in bi najraje vrgel puško v koruzo. Vendar veseli in nasmejani obrazi otrok, ki z zanimanjem hodijo na vaje in dosegajo dobre rezultate, poplačajo naš trud in nam vlijejo novo veselje in energijo za naprej.

Rad bi se zahvalil gospodu Marjanu Ručigaju, ki nas je že kot mlade vpeljal v gasilske vrste, nas učil in pripravljal na tekmovanja. Njegovo delo zdaj nadaljujemo njegovi nekdanji učenci in le njemu gre zahvala, da smo danes lahko ponosni gasilci.

Hvala tudi ostalim mentorjem in gasilcem, ki priskočijo na pomoč pri delu z mladimi.

 

 

Avtor: Rok Planinšek